top of page
WELKOM
Van harte welkom op de eventpagina van het Festival van verbinding.
 
Op 11 juni 2020 namen een 100-tal deelnemers enthousiast deel aan de online versie van het festival via deze eventpagina. De pagina blijft live en is omgevormd tot een levendig verslag van het festival.
Je kan dus nog steeds de infostands bezoeken van organisaties die werken vanuit verschillende invalshoeken rond het thema ‘tewerkstelling van migranten en vluchtelingen’. Of snuisteren door de extra info (artikels, projecten, podcasts, filmpjes, …) en inspiratie opdoen in de infotheek.
Via de presentatie knoppen in het Live programma ontdek je de presentaties van de verschillende sessies en workshops.
Wil je een goed beeld krijgen van het festival? Duik dan in het visuele verslag van Tania Jannis
LIVE PROGRAMMA
9:00
9:30
10:00
11:00
tot
11:45
11:30
11:35
11:45
12:30
13:00
Onthaal
Bezoek de infostands en ontdek schatten van informatie in de infotheek.
Maak kennis met het festival dakzij het visuele verslag van Tania Jannis
Inleiding
Inleiding door Michiel Trippas, Vlaams diversiteitsambtenaar.
Netwerkmoment met speeddating.
Workshops
assorted-puzzle-game-1586951.jpg

Democratische dialoog

Eef Cornelissen

Erasmushogeschool Brussel

Hoe reageer je op controversiële uitspraken die botsen met je eigen normen- en waardenpatroon? Hoe voer je een verbindend gesprek over samenlevingsthema's zonder taboe's uit de weg te gaan?

idrops.jpg

Human centered design

Nathan Hermans, Hendrikje Meyvis - !Drops

Creatieve methodieken voor nieuwe verbindingen. Leer, ervaar en test op een creatieve manier de principes van human centered design in de context van migratie en diversiteit.

vdab.jpg

Integratie door werk

Joke Jacobs

VDAB

Maak kennis met vluchtelingen die in Vlaanderen werk vonden en de dienstverlening van VDAB voor anderstaligen van buitenlandse herkomst.

Met Amir Houshmand en Said Mohammadi

NARIC.jpeg

Vluchteling met bui-tenlands diploma

Dominique Van der Velpen

NARIC Vlaanderen (AHOVOKS)

Toelichting over de procedures voor de erkenning van buitenlandse diploma’s in Vlaanderen met focus op de procedure voor vluchtelingen.

agentschap.jpeg

Migratie 1945 - heden

Dirk Janssen

Agentschap integratie en inburgering

Migratie naar België en Vlaanderen (1945 - heden).

Cijfers en duiding bij 75 jaar immigratiegeschiedenis: herkomstlanden, migratiemotieven, achtergronden en trends.

Bezoek doorlopend de infostands en bespreek je vragen live.
Laat je inspireren door de info in de infotheek.
Pauze
Plenaire sessie 2
Verwerking workshops
Netwerkmoment
mindfulness-Aclaramos-todas-tus-dudas.pn

Proeven van Mindfulness

Sessie 1 met Ilse Dries

Nieuwsgierig naar wat mindfulness is? Of wil je je kennis terug even opfrissen? Dan ben je welkom op deze proefsessie. Je krijgt een korte introductie over mindfulness in verschillende culturen en we gaan meteen ook aan de slag!

mindfulness-Aclaramos-todas-tus-dudas.pn

Proeven van Mindfulness

Sessie 2 met Merel Terlien

Nieuwsgierig naar wat mindfulness is? Of wil je je kennis terug even opfrissen? Dan ben je welkom op deze proefsessie. Je krijgt een korte introductie over mindfulness in verschillende culturen en we gaan meteen ook aan de slag!

Start sessie mindfulness
Deelname enkel na inschrijving
Verbinding zit in onze genen + afsluiter
Presentatie DNA onderzoek
Afsluitende activiteit met FMDO
Einde
programma
tim-mossholder-3qglmiP1HK0-unsplash Crop
Onthaal
tim-mossholder-3qglmiP1HK0-unsplash Crop
INFOSTANDEN
INFOSTANDS
Ontdek hier organisaties die werken rond thema's als vluchtelingen, integratie, tewerkstelling, onderwijs, taal, diversiteit ... Wil je je vragen live stellen? Klik bij de organisatie op de knop "stel je vragen live" en praat  rechtstreeks met een medewerker. Van 9:00 - 9:30 en van 11:00 - 11:45 zijn de infostanden bemand.
Work out Room VDAB

De Work out Room is VDAB’s ruimte voor innovatie en cocreatie.

 

Je kan bij ons terecht voor twee dingen: begeleiding en inspiratie. We willen ervoor zorgen dat elke Vlaming een zinvolle loopbaan kan uitbouwen. Hoe gaan we dat doel bereiken? Samen met jou. We weten dat jij als burger, start-up, bedrijf, vzw of wie je ook bent, waarschijnlijk goede ideeën hebt om de arbeidsmarkt mee vorm te geven. En dat jij weet wat er leeft bij de mensen om jou heen.

We ondersteunen iedereen die met VDAB wil samenwerken om samen impactvolle diensten, acties, technologie en ondernemingen te creëren.

- Jaarverslag 2019

omslagfoto Mentor2Work1cce9d3a3d5c35a618

Mentor2Work is het tewerkstellingsproject van het Minderhedenforum.

Voor werkzoekenden met een migratieachtergrond is het niet altijd eenvoudig om een job te vinden. Ondanks diploma’s en/of relevante ervaring botsen ze in hun zoektocht naar werk op heel wat moeilijkheden. 

Met Mentor2Work wil het Minderhedenforum de slaagkansen van werkzoekenden met een migratieachtergrond vergroten op de arbeidsmarkt. We matchen werkzoekenden aan mentoren om hen te versterken in de zoektocht naar werk, en we koppelen professionals met werkzoekenden.

- Folder Mentor2Work

- Fiche Mentor2Work B2B

- Positieve acties

Naric 3.png

NARIC-Vlaanderen erkent buitenlandse studiebewijzen voor wie in Vlaanderen wil werken, levert attesten af voor houders van Vlaamse diploma’s die in het buitenland willen werken of studeren, legaliseert Vlaamse diploma's voor wie in het buitenland wil werken of studeren, en geeft informatie over Vlaamse en buitenlandse onderwijssystemen.

NARIC staat voor National Academic Recognition and Information Centre en behoort tot het ENIC-NARIC netwerk.

- Brochure NARIC Vlaanderen 2019

Het Agentschap Integratie en Inburgering (AGII) is een agentschap van de Vlaamse overheid dat het inburgerings- en integratiebeleid in Vlaanderen uitvoert.

Inburgering is een specifieke en doelgericht gestuurde vorm van maatschappelijke integratie van allochtonen, immigranten, expats als ook asielzoekers en gezinsherenigers. Het inburgeringstraject bestaat uit een cursus Maatschappelijke oriëntatie, een cursus Nederlands, en een periode van trajectbegeleiding.

 

Het AGII biedt eveneens ondersteuning, begeleiding en vorming aan lokale besturen, organisaties en scholen in hun integratiewerk.  Naast de inzet van de nieuwkomers, wordt zo ook de inzet van de ontvangende samenleving gestimuleerd.

fmdo.jpg

FMDO verbindt en versterkt mensen in de superdiverse samenleving van vandaag en morgen. We doen dit met sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond en gedreven vrijwilligers die het hart van FMDO vormen. 

FMDO heeft een werking in Brussel, Antwerpen, Brugge, Kortrijk en Oostende. Samen met vrijwilligers met en zonder migratieachtergrond werken we projecten en initiatieven uit met een verbindend karakter. We zetten elke dag in op dialoog, ontmoeting en versterken de maatschappelijke deelname en stem van onze vrijwilligers

- Infographic

Ubuntu-Logo-CMYK-nl.jpg

Job @ Ubuntu is een project dat de afstand tussen werkgevers en de Afrikaanse werkzoekenden kleiner maakt.

Ubuntu, is een belangrijke filosofie uit Afrika. Het is de basis. Jij leeft omdat ik leef. Samen kunnen we het leven maken. Ik heb omdat wij zijn. Via die filosofie van Ubuntu willen we de Afrikaanse gemeenschap helpen bij het vinden van een job.

Met dit project willen we bemiddelen tussen de werkgevers en werkzoekenden. Vraag en aanbod vinden elkaar momenteel te weinig, dus moeten we analyseren waarom.

 

Via het project, Job @ Ubuntu, analyseren we enerzijds wie de Afrikanen zijn die leven in Brussel en welke karakteristieken zij hebben, maar anderzijds ook het beleid in Brussel.

- ppt presentatie Job@ubuntu

logo_mentoringatwork_HR.jpg

Mentoring@work begeleidt Hoog Opgeleide Anderstaligen (HOA’s) uit Limburg in hun zoektocht naar een job op niveau van hun diploma en ervaring. VDAB Limburg financiert dit project.

Dit project volgt op twee projecten met gelijkaardige doelen: @level2work en HOA@work. We vergroten de kans op tewerkstelling voor deze doelgroep door de HOA’s te koppelen aan een vrijwillige mentor met ervaring en een netwerk in de doelsector. Mentoring@work ondersteunt en vormt zowel de mentor als de HOA.

- Folder Mentoring at work

- Info stages   

- Mentoring at work zoekt mentoren en stage- en/of werkplaatsen

- Info mentoring at work

Het Huis van het Nederlands Brussel helpt iedereen die Nederlands wil leren of oefenen in Brussel.

 

De medewerkers doen een test, geven informatie over verschillende opties en geven advies. Wie wil, kan zich daarna direct inschrijven.

Het Huis adviseert ook bedrijven, organisaties, opleidingen en diensten met vragen over het Nederlands van hun medewerkers, hun cursisten of hun publiek. Het Huis kan hen helpen om een taalbeleid te realiseren.

Ook wie Nederlands wil leren via zelfstudie kan terecht bij het Huis van het Nederlands Brussel. In de Taalgarage van het Huis krijg je advies over hoe je kan starten met Nederlands via zelfstudie.

Logo Verso.jpg

HRwijs is een dienstverlening van Verso en geeft advies in medewerkersbeleid aan werkgevers in de social profit. Diversiteit is één van de kernthema’s waar HRwijs rond werkt. HRwijs ontwikkelde daar verschillende instrumenten rond waarmee organisaties zelf aan de slag kunnen.


Met de online Checklist Diversiteit ga je na of je organisatie op alle terreinen van het (medewerkers)beleid oog heeft voor diversiteit. Je kunt de checklist online invullen, je krijgt er meteen een rapport op maat bijMet de Checklist voor een leesbare vacature maak je jouw vacature helder, duidelijk en leesbaar.


Met de gids Taal op het werk maak je taal op het werk voor iedereen toegankelijk. Soms kan je ze met pictogrammen zelfs overbodig maken. Vind in deze gids de juiste dienstverleners en financieringsmiddelen voor je taalbeleid.


Met de gids Multicultureel talent vinden en behouden willen wij je als werkgever zo veel mogelijk informatie meegeven over het bereiken van multicultureel talent.

tim-mossholder-3qglmiP1HK0-unsplash Crop
mozaïek
INFOTHEEK
Zin in meer?
In onze infotheek vind je extra info, artikels, interessante websites, video's ... 
Hallo micro.png
human online.jpeg

Human.online

caritas.png

Caritas International

peace craft.png
vluchtelingenwerklogo-groot_1.jpg

Zin om te gamen? Klik op de afbeelding en speel het peace craft game.

Lees de technische info hier, hier en hier.

 

Gebruik één van deze codes: 16465074 - 38489987 - 11018985

FMDO, dat zijn straffe mensen met straffe verhalen,

Hallo micro brengt die verhalen naar buiten met deze podcast.

Verbind en verbeeld

Verbind en verbeeld
Video zoeken...
Carmien Michels - Het begon

Carmien Michels - Het begon

02:49
Video afspelen
level2work met Cinthia

level2work met Cinthia

02:46
Video afspelen
level2work met Hamim

level2work met Hamim

02:38
Video afspelen