WELKOM
Van harte welkom op de eventpagina van het Festival van verbinding.
Op 11 juni 2020 namen een 100-tal deelnemers enthousiast deel aan de online versie van het festival via deze eventpagina. De pagina blijft live en is omgevormd tot een levendig verslag van het festival.
Je kan dus nog steeds de infostands bezoeken van organisaties die werken vanuit verschillende invalshoeken rond het thema ‘tewerkstelling van migranten en vluchtelingen’. Of snuisteren door de extra info (artikels, projecten, podcasts, filmpjes, …) en inspiratie opdoen in de infotheek.
Via de presentatie knoppen in het Live programma ontdek je de presentaties van de verschillende sessies en workshops.
Wil je een goed beeld krijgen van het festival? Duik dan in het visuele verslag van Tania Jannis
LIVE PROGRAMMA
9:00
9:30
10:00
11:00
tot
11:45
11:30
11:35
11:45
12:30
13:00
Onthaal
Bezoek de infostands en ontdek schatten van informatie in de infotheek.
Maak kennis met het festival dakzij het visuele verslag van Tania Jannis
Inleiding
Inleiding door Michiel Trippas, Vlaams diversiteitsambtenaar.
Netwerkmoment met speeddating.
Workshops
Bezoek infostands en infotheek
Bezoek doorlopend de infostands en bespreek je vragen live.
Laat je inspireren door de info in de infotheek.
Pauze
Plenaire sessie 2
Verwerking workshops
Netwerkmoment
Start sessie mindfulness
Deelname enkel na inschrijving
Verbinding zit in onze genen + afsluiter
Presentatie DNA onderzoek
Afsluitende activiteit met FMDO
Einde


INFOSTANDS
Ontdek hier organisaties die werken rond thema's als vluchtelingen, integratie, tewerkstelling, onderwijs, taal, diversiteit ... Wil je je vragen live stellen? Klik bij de organisatie op de knop "stel je vragen live" en praat rechtstreeks met een medewerker. Van 9:00 - 9:30 en van 11:00 - 11:45 zijn de infostanden bemand.
Work out Room VDAB
De Work out Room is VDAB’s ruimte voor innovatie en cocreatie.
Je kan bij ons terecht voor twee dingen: begeleiding en inspiratie. We willen ervoor zorgen dat elke Vlaming een zinvolle loopbaan kan uitbouwen. Hoe gaan we dat doel bereiken? Samen met jou. We weten dat jij als burger, start-up, bedrijf, vzw of wie je ook bent, waarschijnlijk goede ideeën hebt om de arbeidsmarkt mee vorm te geven. En dat jij weet wat er leeft bij de mensen om jou heen.
We ondersteunen iedereen die met VDAB wil samenwerken om samen impactvolle diensten, acties, technologie en ondernemingen te creëren.

Mentor2Work is het tewerkstellingsproject van het Minderhedenforum.
Voor werkzoekenden met een migratieachtergrond is het niet altijd eenvoudig om een job te vinden. Ondanks diploma’s en/of relevante ervaring botsen ze in hun zoektocht naar werk op heel wat moeilijkheden.
Met Mentor2Work wil het Minderhedenforum de slaagkansen van werkzoekenden met een migratieachtergrond vergroten op de arbeidsmarkt. We matchen werkzoekenden aan mentoren om hen te versterken in de zoektocht naar werk, en we koppelen professionals met werkzoekenden.

NARIC-Vlaanderen erkent buitenlandse studiebewijzen voor wie in Vlaanderen wil werken, levert attesten af voor houders van Vlaamse diploma’s die in het buitenland willen werken of studeren, legaliseert Vlaamse diploma's voor wie in het buitenland wil werken of studeren, en geeft informatie over Vlaamse en buitenlandse onderwijssystemen.
NARIC staat voor National Academic Recognition and Information Centre en behoort tot het ENIC-NARIC netwerk.
Het Agentschap Integratie en Inburgering (AGII) is een agentschap van de Vlaamse overheid dat het inburgerings- en integratiebeleid in Vlaanderen uitvoert.
Inburgering is een specifieke en doelgericht gestuurde vorm van maatschappelijke integratie van allochtonen, immigranten, expats als ook asielzoekers en gezinsherenigers. Het inburgeringstraject bestaat uit een cursus Maatschappelijke oriëntatie, een cursus Nederlands, en een periode van trajectbegeleiding.
Het AGII biedt eveneens ondersteuning, begeleiding en vorming aan lokale besturen, organisaties en scholen in hun integratiewerk. Naast de inzet van de nieuwkomers, wordt zo ook de inzet van de ontvangende samenleving gestimuleerd.

FMDO verbindt en versterkt mensen in de superdiverse samenleving van vandaag en morgen. We doen dit met sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond en gedreven vrijwilligers die het hart van FMDO vormen.
FMDO heeft een werking in Brussel, Antwerpen, Brugge, Kortrijk en Oostende. Samen met vrijwilligers met en zonder migratieachtergrond werken we projecten en initiatieven uit met een verbindend karakter. We zetten elke dag in op dialoog, ontmoeting en versterken de maatschappelijke deelname en stem van onze vrijwilligers

Job @ Ubuntu is een project dat de afstand tussen werkgevers en de Afrikaanse werkzoekenden kleiner maakt.
Ubuntu, is een belangrijke filosofie uit Afrika. Het is de basis. Jij leeft omdat ik leef. Samen kunnen we het leven maken. Ik heb omdat wij zijn. Via die filosofie van Ubuntu willen we de Afrikaanse gemeenschap helpen bij het vinden van een job.
Met dit project willen we bemiddelen tussen de werkgevers en werkzoekenden. Vraag en aanbod vinden elkaar momenteel te weinig, dus moeten we analyseren waarom.
Via het project, Job @ Ubuntu, analyseren we enerzijds wie de Afrikanen zijn die leven in Brussel en welke karakteristieken zij hebben, maar anderzijds ook het beleid in Brussel.

Mentoring@work begeleidt Hoog Opgeleide Anderstaligen (HOA’s) uit Limburg in hun zoektocht naar een job op niveau van hun diploma en ervaring. VDAB Limburg financiert dit project.
Dit project volgt op twee projecten met gelijkaardige doelen: @level2work en HOA@work. We vergroten de kans op tewerkstelling voor deze doelgroep door de HOA’s te koppelen aan een vrijwillige mentor met ervaring en een netwerk in de doelsector. Mentoring@work ondersteunt en vormt zowel de mentor als de HOA.
- Mentoring at work zoekt mentoren en stage- en/of werkplaatsen
Het Huis van het Nederlands Brussel helpt iedereen die Nederlands wil leren of oefenen in Brussel.
De medewerkers doen een test, geven informatie over verschillende opties en geven advies. Wie wil, kan zich daarna direct inschrijven.
Het Huis adviseert ook bedrijven, organisaties, opleidingen en diensten met vragen over het Nederlands van hun medewerkers, hun cursisten of hun publiek. Het Huis kan hen helpen om een taalbeleid te realiseren.
Ook wie Nederlands wil leren via zelfstudie kan terecht bij het Huis van het Nederlands Brussel. In de Taalgarage van het Huis krijg je advies over hoe je kan starten met Nederlands via zelfstudie.

HRwijs is een dienstverlening van Verso en geeft advies in medewerkersbeleid aan werkgevers in de social profit. Diversiteit is één van de kernthema’s waar HRwijs rond werkt. HRwijs ontwikkelde daar verschillende instrumenten rond waarmee organisaties zelf aan de slag kunnen.
Met de online Checklist Diversiteit ga je na of je organisatie op alle terreinen van het (medewerkers)beleid oog heeft voor diversiteit. Je kunt de checklist online invullen, je krijgt er meteen een rapport op maat bij. Met de Checklist voor een leesbare vacature maak je jouw vacature helder, duidelijk en leesbaar.
Met de gids Taal op het werk maak je taal op het werk voor iedereen toegankelijk. Soms kan je ze met pictogrammen zelfs overbodig maken. Vind in deze gids de juiste dienstverleners en financieringsmiddelen voor je taalbeleid.
Met de gids Multicultureel talent vinden en behouden willen wij je als werkgever zo veel mogelijk informatie meegeven over het bereiken van multicultureel talent.

INFOTHEEK
Zin in meer?
In onze infotheek vind je extra info, artikels, interessante websites, video's ...
Zin om te gamen? Klik op de afbeelding en speel het peace craft game.
Lees de technische info hier, hier en hier.
Gebruik één van deze codes: 16465074 - 38489987 - 11018985
FMDO, dat zijn straffe mensen met straffe verhalen,
Hallo micro brengt die verhalen naar buiten met deze podcast.
Verbind en verbeeld


Carmien Michels - Het begon

level2work met Cinthia
